Over kunstbont, kerst en wolvenliefde

Kerst staat voor de deur. Meestal naai ik dan wel iets kersterigs. Een zwierige dirndl of iets dergelijks. Maar toen Bontshop.nl me benaderde met de vraag of ik hun kunstbont wilde uitproberen, zag ik gelijk een fotosessie voor me: de kleuter daverend door de sneeuw, kerstbomen, ijspegels en dan de kleuter in een prachtig bontjasje! Nou is het met dat bevroren kersttafereel niet goed gekomen, maar met dat bontjasje wel.

wolvenjas_02

wolvenjas_03

Mijn keus viel op een wolfachtig bont. En als je dit spul in je handen hebt, vraag je je meteen af waarom er nog beestjes worden gevild te behoeve van onze modegrillen, want man wat is dit kunstbont overtuigend!

Voor mijn opleiding moet ik nog een aantal examenstukken naaien, dus heb ik zelf het patroon getekend. Ik had een meter tot mijn beschikking en daar wilde ik een jas maat 128 mét capuchon uit halen. En dat is gelukt. Dat is ook meteen de reden, dat je ook eens wat duurdere materialen kunt gebruiken, want je hebt immers maar weinig nodig voor een kleuterjas.

wolvenjas_04

Ik had me online verdiept in het verwerken van kunstbont, zoals dat je de stof moet knippen zónder in de haren te knippen en dat je na het naaien de haren met een haaknaald uit de naad kunt pulken. Dat laatste bleek geen succes. Ik kwam erachter, dat je het beste de naadtoeslag van de patroondelen kort kunt knippen vóór het naaien, dan krijg je prachtige, nagenoeg onzichtbare naden en het is ook lang niet zo’n pakkelarie onder je machine.
Wat ik leerde is dat als je bont met haren van 3 cm gebruikt, de mouwen en ze zoom 3 cm langer zijn en het lijfje en de mouwen 6 cm breder ogen! Dat vergde her en der een kleine aanpassing. Ik denk dat als je kleding in kleinere maten dan maat 128 gaat maken, je beter voor een iets kortere pool kunt kiezen.

En dan zoek je gewatteerde voering in de juiste kleur en dan kun je deze nergens krijgen, zal je altijd zien. Gelukkig kun je dit vrij eenvoudig zelf maken door bv satijn met evenwijdige naden op wattine te stikken. Bij de meeste naaimachines zit een uitschuifbaar lineaaltje, waarmee je moeiteloos je vorige stiksel kunt volgen. De eerste lijn teken je met een verdwijnstift en elke volgende lijn stik je evenwijdig aan de vorige.

wolvenjas_06

En die glanzende voering smeekte gewoon om een borduring, dus op verzoek van de kleuter borduurde ik er de wolf in, die ik al eerder voor mijn middelste maakte.
Dan ook maar gelijk mijn logo geborduurd.
Hélemaal af!!

wolvenjas_05

Ik wens jullie allen een fijne kerst(vakantie?) en een creatief 2016!

Patroon: zelfgetekend.
Stof: kunstbont van Bontshop.nl
nr.1550 White/Brown

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *